Държави с най-добра образователна система. Топ държави за образование Класация на образованието в света

Ако вземем класацията на образованието по света, Русия не заема първо място в нея, а се оказва на 20-40-та позиция. Какво е това - некомпетентността на домашните учители или пристрастното отношение на западните рейтингови агенции при оценката на нивото на руското образование? Този въпрос беше разгледан от експертите на портала.

Защо са съставени?

Компилаторите, клиентите на рейтинги преследват бизнес цели. Те трябва да продават услугите на висшите учебни заведения, да увеличат трафика към собствените си уеб ресурси. Освен това високите позиции в публикуваните показатели са престиж не само на самите университети, но и на страните, в които се намират, което дава възможност за привличане както на човешки капитал, така и на инвестиции.

След това делът на образователните услуги в експортната линия на такава страна се увеличава. Това е важен фактор, колкото по-добре е развит износът на услуги в страната, толкова по-силна е икономиката. Например в САЩ услугите представляват 78% от БВП, индустрията - 21%, а селското стопанство - само 1%. Тоест от 18,5 трилиона долара БВП 14,5 трилиона долара се падат на услугите. БВП на Обединеното кралство е пети в световната класация. Страната е завладяла 10% от световния пазар на услуги, което я прави икономически силна и устойчива. Водещите позиции на световния пазар на услуги са ключът към силния икономически растеж.

Някои данни

Част от този пазар е образованието. Всяка година над 4 милиона студенти учат в чужбина.

Те избират университети въз основа на класациите, в които първите места са заети от САЩ и европейските страни. Следователно Съединените щати представляват около 20% от всички чуждестранни студенти - това е около 800 хиляди души. Във Великобритания - малко повече от 11% или около 450 хиляди души.

Руските университети успяват да привлекат 5% от чуждестранните студенти, след Австралия (7,5-8%), Франция (7,5-8%) и Германия (6-7%). Тук местните университети изпреварват Китай (по-малко от 2%), Южна Корея (около 1,5%), Малайзия и Сингапур (всеки привлича 1,2%).

От общия брой студенти една трета са в следните държави:

  1. Китай - малко над 15%;
  2. Индия - около 6%;
  3. Южна Корея - 3,5-3,7%;
  4. Германия - 2,6-2,8%.

Най-голямо търсене сред студентите, въз основа на разпределението на общия брой студенти, са направленията:

  1. Бизнес - 22-23%;
  2. Инженерство - 14-15%;
  3. Хуманитарни науки - 14-15%;
  4. Право, социология - 12-13%.

Борбата на университетите за първите места в световните класации е метод за увеличаване на икономическия растеж на страната.

Какви оценки?

Има различни показатели, базирани на различни системи за точкуване. Някои от тях са представени в таблицата по-долу:

ТОП-5 според различните системи за оценяване

ТОП 5

Място на Русия

Нивото на образование

Австралия, Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Германия

Най-добрите университети в света според TIMES HIGHER EDUCATION

Оксфорд, Кеймбридж, Калтек, Станфордски университет, Масачузетски технологичен институт

194 (Москва Държавен университетна името на М. В. Ломоносов)

Ефективността на националните образователни системи

САЩ, Швейцария, Дания, Великобритания, Швеция

Международно изследване на качеството на четене и разбиране на текста (според резултатите на ученици от 4 клас)

Хонконг, Русия, Финландия, Сингапур, Северна Ирландия

Международно изследване на качеството на обучението по математика (въз основа на резултатите на ученици от 11 клас)

Русия (задълбочено проучване), Ливан, САЩ, Русия, Португалия,

Международно изследване на качеството на научното образование (според резултатите на ученици от 11 клас)

Словения, Русия, Норвегия, Португалия, Швеция

Ако руските училища се справят адекватно с поверените им функции, възникват въпроси за системата на висшето образование. Защо, докато получават добре подготвени студенти, местните университети не се конкурират с американски, английски, немски университети?

Проблемът е в подходите и насоките за оценка, които са взети за основа, а именно:

  1. образование;
  2. Науката;
  3. Интернационализация;
  4. Комерсиализация.

Местните експерти обясняват неблагоприятните данни за Русия в чуждестранните рейтингови агенции с несъвършена рейтингова система. Обектите на обучение - университетите - се представят пред тях като изследователски институции.

Прост пример. Един от параметрите за оценка е съотношението на броя на преподавателския състав и студентите на институцията. На един учител по руски се падат 8 ученика. В чуждестранните университети това съотношение е 2,5 пъти по-високо - 1 към 17. Различните подходи дават ефект, родният начин поставя на първо място работата в класните стаи, на Запад самообучението е с предимство.

Между другото,поради този показател Русия успя да се издигне в класацията, но се планира да се промени съотношението, след което на един домашен учител ще има 12 студенти. Това ще понижи страната в списъците, ще влоши привлекателността на обучението в руски университетиза чужденци.

Университетите са принудени да се променят под натиска на изискванията, продиктувани от новото време. Тяхната дейност трябва да се отчита от гледна точка на реализираните иновации, иновациите в икономиката, както и ролята им за развитието на регионите в страната. Разширяването на областите на оценка ще помогне да се избегнат противоречията и да се направи обективна оценка.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие наскоро публикува доклада Education at a Glance 2012, обхващащ страните от ОИСР и Г-20, за които има данни. Според този документ, който разглежда професионалното образование като част от висшето/следсредното образование, петте най-образовани държави в света са:

5. Съединени американски щати
След средно образование: 42% от населението
Годишен ръст на групата: 1,3%

Съединените щати, петата най-образована страна в света и четвъртата най-образована страна в ОИСР, са дом на някои от най-известните институции за висше образование в света.

Въпреки това темпът на нарастване на броя на хората с висше образование в Съединените щати е само 1,3% годишно, което е много ниско в сравнение със средното за ОИСР от 3,7%. Това означава, че в бъдеще Америка може да бъде изпреварена от други страни.

САЩ се считат за един от световните лидери във висшето образование, когато става въпрос за хора на възраст от 25 до 64 години. Въпреки това, когато се разглежда възрастовата група от 25 до 34 години, Съединените щати се нареждат едва на 14-то място в света.

4. Япония
След средно образование: 45% от населението
Годишен ръст на групата: 2,9%

В Япония, четвъртата най-образована страна в света, студентите плащат повече за образование, отколкото в повечето други страни от ОИСР - Япония има четвъртата най-висока такса за обучение след САЩ, Корея и Великобритания. Освен това правителството харчи само 0,5% от БВП за образование след средно образование - по-малко от половината от средното за ОИСР от 1,1% от БВП.

Следсредното образование в Япония е почти 32% частно финансирано. Това е третият най-голям процент частно финансиране в света.

3. Израел
След средно образование: 46% от населението

В Израел, който има третият най-висок процент на образование след средно образование, около 37% от младите хора се очаква да получат висше или специално средно образование през живота си. Средната стойност за ОИСР е 39%.

Израелците с гимназиално образование са по-малко склонни да бъдат безработни, отколкото хората с подобно образование средна държаваОИСР. Нивото на безработица за тази част от населението в Израел е 4,2%, докато средното за ОИСР е -4,7%.

2. Канада
След средно образование: 51% от населението
Годишен ръст на групата: 2,4%

Канада е втората най-образована страна в света и най-много образована странав ОИСР. Повече от половината канадци на възраст от 25 до 64 години са завършили след средно образование. Освен това Канада харчи 20 932 долара на студент на година. Само Швейцария и САЩ харчат повече.

Всеки отделен канадец обаче плаща почти една и съща сума за висше образование – средно общите му преки разходи са 18 094 долара.

В Канада жените, завършили колеж или университет, превъзхождат по-малко образованите жени с 55%. Това е най-голямата разлика в заплащането между нивата на образование в ОИСР. Въпреки че Канада се счита за един от световните лидери във висшето образование, според икономическо проучване на ОИСР, ако иска да запази позицията си в класацията и да остане конкурентоспособна на световния пазар на труда, тя трябва да увеличи участието си в образованието, тъй като населението й застарява.

1. Русия
След средно образование: 54% от населението
Годишен растеж на групата: няма данни

Русия, която е член на Г-20, но не и на ОИСР, е на първо място в света по висше образование, според ОИСР. Русия има дълга история на инвестиции в образователната система. 33% от възрастните в него са със средно специално или професионално образование.

Делът на чуждестранните студенти в руските програми за след средно образование също нараства. За периода от 2005 г. до 2010 г. броят им се е увеличил със 78%. 4% от всички студенти в света, които получават след средно образование - включително професионално образование - в чужбина, учат в Русия. Обикновено това са хора от съседни на Русия страни. Училищата в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия и Франция заедно представляват половината от всички студенти в света, които учат в чужбина.

Когато избирам държава за обучение, искам да имам някои насоки, така че бъдещите студенти често разглеждат резултатите от различни рейтинги в търсенето си. Ако можете по някакъв начин да разберете класирането на университетите, тогава с класирането на държавите по ниво на образование всичко е много по-сложно.

Все пак има и такива оценки. Един от най-известните е индексът на образованието, който се изчислява в рамките на Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Това е индекс на грамотността на възрастните и индекс на кумулативен дял на обучаемите, така че тези данни говорят повече за достъпността на образованието, отколкото за неговото качество. И така, най-високите редове в класацията са заети от Нова Зеландия, Норвегия, Австралия, Ирландия и САЩ.

По-полезни за бъдещите студенти ще бъдат оценките, които отразяват ефективността на образователната система.Например има класация Universitas 21, съставена от водещите световни академични университети. Тази класация взема предвид образователната среда, наличните образователни ресурси в страната, образователното сътрудничество и резултатите. Последният показател е най-важен – делът му в класацията е 40%. Върхът на класацията се заема от САЩ, Швеция, Швейцария, Канада и Дания. Интересното е, че Нова Зеландия, победител в Индекса на образованието на ООН, се нарежда едва на 14-то място в класацията на университетите.

Интересни данни получи британската компания Pearson в резултат на проучване на най-добрите образователни системи. Лидерите са Южна Корея, Япония, Сингапур, Хонконг, Финландия и Обединеното кралство. В челната десетка влизат още Канада, Холандия, Ирландия, Полша и Дания. Съединените щати заеха 14-то място и бяха една линия под Русия. Такива данни са получени, наред с други неща, въз основа на резултатите от дипломите на учениците, нивото на грамотност и броя на студентите, записани в университетите.

Тези данни обаче все още не са достатъчни при избора на държава за обучение. Тези рейтинги са насочени към жителите на страната и описват образователната система като един от показателите за нивото на развитие на държавата. За чужденец, който планира да учи в чужбина, са важни не само икономическата ситуация в страната и качеството на образованието, но и такива фактори като цената на обучението, възможността за работа и стаж, заетост, стипендии и др. Освен това трябва да вземете предвид както специалността, така и вида на образованието.

Класация на страните по ниво на образование (за международни студенти)

Средно образование

  1. : престиж (особено за интернати), възможност за влизане във всеки университет в света след училище, висококачествено образование и развитие на характера.
  2. : малки класове, внимание към всеки ученик, насоченост към практически занятия, преподаватели с магистърска степен.
  3. : висококачествено европейско образование, подготовка за прием във водещи световни университети, отлична среда, богата култура, програма за обучение, включително спорт, музика и изкуство, международна среда.
  4. : за разлика от Съединените щати, където диапазонът от училища по отношение на качеството на образованието е много голям, канадските средни училища са по-хомогенни и са с порядък по-добри от американските. Завършилите канадски училища могат да влязат в почти всеки университет в света без допълнителна подготовка.
  5. : възможност за учене английски езикспоред международната програма или учебната програма на британските средни училища, но много по-евтино, отколкото в Обединеното кралство, диплома за средно образование, с която можете да влезете във всеки университет по света.

Висше образование (бакалавърска степен)

  1. : Британските университети са известни със своите традиции, високо качество на образованието и престижна диплома. Дори и да не говорим за известните Оксфорд и Кеймбридж, британската университетска диплома ще изглежда страхотно в автобиографията. Освен това получаването на висше образование в Обединеното кралство предоставя добра възможност за започване на кариера там.
  2. : безплатно образованиев държавните университети огромен избор от програми, основно образование и европейска диплома са причините да отидете да получите висше образование в Германия.
  3. : въпреки че не всички американски университети могат да се нарекат силни, в страната има достатъчно образователни институции с безупречна репутация (например университети, които са членове на престижната Ivy League), голям изборпрограми, включително дистанционни, гъвкав подход към обучението и възможност
  4. : много удобна страна за живеене, развита икономика, добри възможности за кариера и висококачествено образование, но един и половина до два пъти по-евтино, отколкото в САЩ и много европейски страни.
  5. : голям избор от програми на английски език, добре оборудвани университети и изследователски центрове, европейска диплома, висок стандарт на живот в страната, право на работа по време на обучение за чуждестранни студенти.

Магистърска степен

  1. : голям избор от програми, както приложни, така и изследователски, възможност за безплатно обучение (в държавни университети) или получаване на стипендия, много програми на английски език, престижна диплома.
  2. : възможност за обучение безплатно или срещу символична такса, право на съчетаване на работа, обучение и практика в местни компании, англоезични програми, европейска диплома, която се признава в целия свят.
  3. : огромен избор от програми в различни специализации, гъвкава система на обучение, добра възможност за установяване на полезни контакти, както и намиране на работа след дипломиране.
  4. : престижна диплома, международна ориентация на програмите, фундаментални познания, стажове в британски компании.
  5. : ниска цена с висококачествено образование, стипендии за студенти, включително за чужденци, голям избор от области и специализации, възможност за обучение в изследователска или професионална (по-приложна) програма.

MBA

  1. : Америка е родното място на бизнес образованието. Тук са съсредоточени повечето от известните и престижни бизнес училища (Harvard Business School, Columbia, Stanford Graduate School of Business, Haas Business School - University of California Berkeley, Wharton - University of Pennsylvania, Kellogg School of Management), чиято диплома е цитирани по целия свят.
  2. : Лондон остава един от световните икономически центрове и е много привлекателен както за кариеристи, така и за предприемачи, а британските училища са известни със своята интернационалност и отлична подготовка, особено в областта на финансите. Най-известните учебни заведения са London Business School, London School of Economics and Political Science, Said Business School (Оксфорд), Judge Business School (Кеймбридж) и Warwick Business School.
  3. : Висок стандарт на живот според западните стандарти и географска близост до нововъзникващите пазари на Азия, съчетани с качествено и по-евтино образование в местни бизнес училища (например Australian Graduate School of Management и Melbourne Business School) правят Австралия привлекателно място за обучение и работа за кариеристи-визионери.
  4. : Страната е известна с високото качество на образованието по европейските стандарти. Ето някои от най-добрите бизнес училища в Европа и света - INSEAD, HEC Paris и EMLYON.
  5. . Страна с добра икономика, големи възможности, ненаситен пазар на труда и висок стандарт на живот, Канада е привлекателна за студенти по бизнес, които искат да направят кариера в Северна Америка и в същото време да харчат по-малко за образование, отколкото в Съединените щати . От бизнес училищата най-популярни са Schulich’s Business School (York University), Rotman School (University of Toronto), Sauder Business School (University of British Columbia’s Sauder Business School, Desautels School (Mcgill University).

Доцент доктор

  1. : голям брой университети, огромен избор от програми, добре оборудвани лаборатории и изследователски центрове, много организации, които подкрепят науката със стипендии и грантове.
  2. : отлична изследователска база, добри възможности за тези, които се занимават с изследвания в областта на природните науки.
  3. : фундаментален подход, местоположение в центъра на Европа и възможност за комуникация с други учени, добра финансова подкрепа за проекти, особено в областта на природните и техническите науки.
  4. Нова Зеландия:следдипломно обучение в Нова Зеландия е добра стъпка към международна кариера в науката.
  5. : богати традиции, сериозна научна база, "звездни" преподаватели и добри перспективи след защитата.

Насоки на обучение

Можете да намерите програма по определена специалност в почти всяка страна. Съществува обаче неофициална специализация на страните: например, по-добре е да изучавате дизайн и изкуство в Италия, а високи технологии - в Швеция.

  • Юридическо образование:САЩ, Великобритания, Австралия, Германия
  • Икономическо образование:Великобритания, САЩ, Швейцария, Германия
  • Техническо образование:Германия, Швеция, Хонконг, Сингапур, Китай
  • Естествени науки:Швеция, Австрия, Германия, Нова Зеландия, Австралия
  • Медицинско образование:Швейцария, Швеция, Израел, Чехия, Германия, САЩ
  • Хуманитарно образование:Франция, Великобритания, Италия, Испания

Цената на висшето образование

Високата цена на образованието в чужбина е една от основните пречки. Много европейски държави обаче позволяват на чужденци да учат в университети безплатно, а дори и в САЩ престижни университети като Принстън, Харвард и Йейл предоставят стипендии за студенти от семейства с ниски доходи и не изискват студентски заеми.

Списък на европейските страни, където можете да получите безплатно качествено образование (в държавните университети):

  1. Австрия
  2. Белгия
  3. Германия
  4. Испания
  5. Италия
  6. Норвегия
  7. Полша
  8. Финландия
  9. Швеция
  10. чешки

Полезни връзки:

  • www.hdr.undp.org/en Програма за развитие на ООН (ПРООН)
  • www.universitas21.com Общност на академичните университети по света
  • www.sq.com Рейтинги на университети според британската компания QS
  • www.colleges.usnews.rankingsandreviews.com/best-colleges Класации на американски университети
  • Световна класация на университетите

Образованието е един от най-важните компоненти на нашия свят, защото без подходящо образование нашето ново поколение няма да има бъдеще, защото без него те просто не могат да оцелеят в този сложен свят. Изненадващо, изглежда, че значението на това е очевидно, но в различните страни образователните системи не са идентични. Има държави, в които образованието е приоритетна сфера на живота, а има и такива, в които изобщо не му се обръща внимание.

Доброто образование е най-добрата инвестиция в света, тя се връща на собствениците много бавно, но когато му дойде времето, всъщност не само ще се изплати, но и ще донесе печалба. Добрата образователна система не означава строга дисциплина, основното качество тук. Всички развити страни могат да се похвалят с качествено образование, което е ключът към техния успех. Останалите държави все още работят в тази насока, но някои от успехите в образователната сфера не могат да бъдат пренебрегнати.

ТОП 10 държави, чиито образователни системи са признати за най-добрите в света

✰ ✰ ✰
10

Полша

Тя е първата държава в света, която има собствено министерство на образованието, което и до днес работи по най-добрия и правилен начин. Това се изразява в много образователни успехи, но най-много високи наградистраната многократно е получавала в областта на математиката и други фундаментални науки. Полша има високо ниво на грамотност.

Полското висше образование е признато в много страни поради постоянно високото качество на образованието. Тази страна е и най-добрият избор за международни студенти. Историята на образованието в Полша датира от 12 век. 70% от учениците в тази страна се обучават на английски език.

✰ ✰ ✰
9

Образователната система на Ирландия се счита за една от най-добрите, тъй като образованието в тази страна е напълно безплатно. Имайте предвид, че е безплатно на всички нива, включително висше образование и колежи. Следователно успехът на Ирландия в тази област е признат в целия свят и заема почетното си място в нашия списък. Сега акцентът в образованието е изместен към ученето и преподаването на ирландски език.

В тази страна образованието е задължително за всички деца, всички образователни институции, включително частните, са изцяло финансирани от правителството, за да се осигури безплатно и качествено образование на всички нива на всички жители на страната. Ето защо в Ирландия около 89% от населението има задължително ниво на образование.

✰ ✰ ✰
8

Населението на тази страна е най-литературно образованото в света, което отразява качеството на образованието в този регион. И това е друга страна с безплатно образование на всички нива, но някои частни училища все още изискват заплащане.

Особеност на образователната система тук е, че до шестнадесетгодишна възраст учениците са длъжни да отделят цял ​​ден за учене. Освен това тийнейджърите имат право да изберат дали искат да учат редовно или задочно, да продължат или не във висшето образование. Образователните институции в Холандия са разделени на религиозни и обществени.

✰ ✰ ✰
7

Канада е известна с факта, че поради високото качество на образованието много студенти от различни страни предпочитат тази страна за висше образование.

Правилата на образователната система са различни в различните провинции, но има едно нещо, което е общо за цялата страна - правителството на тази страна обръща много внимание на качеството и стандартите на образованието, така че Канада има много по-висок процент на училищно образование. Но тези, които искат да учат във висш образователни институциимного по-малко, отколкото в предишни страни. Образованието се финансира основно от правителството на всяка отделна провинция.

✰ ✰ ✰
6

Великобритания

Това е страна, която е добре известна в целия свят с качеството си на образование, не само на училищно ниво, но и на ниво висше образование. Оксфордският университет е университет номер едно в света. Великобритания е известна и като пионер в областта на образованието, тъй като историята на образователните институции и формирането на образователната система като цяло е преминала тук много дълъг период.

Но, изненадващо, Обединеното кралство не обръща особено внимание на качеството на образованието в началното и средното ниво, въпреки че висшето образование има отлични резултати във всички отношения. Следователно тази страна е на шесто място в нашия списък. Заслужава да се отбележи, че образователната система на Обединеното кралство е на второ място в Европа.

✰ ✰ ✰
5

Тази страна е известна с това, че дава максимална свобода на учениците и студентите. Обучението тук е напълно безплатно, храната също се заплаща от училищната администрация, ако ученикът присъства в училището на пълен работен ден. Въпреки това се обръща голямо внимание на привличането на студенти във висшите учебни заведения.

Поради това тази страна е известна и като лидер по брой хора, завършили всякаква форма на образование последователно. Тук се отделя доста голям бюджет за образование. Тя се равнява на 11,1 милиарда евро, което позволява на страната да има качествено образование от основно до висше ниво. Финландия има почти 100% грамотност, което също показва високо ниво на образователната система.

✰ ✰ ✰
4

Тази страна е включена в нашия списък поради факта, че според изследвания населението на Хонконг има най-високия коефициент на интелигентност на планетата. По отношение на нивото на образователната система и грамотността на хората тази страна надминава много други страни. Висок успех в областта на технологиите се постига и благодарение на отлична образователна система. Така че тази страна, която също се нарича бизнес център на света, е много подходяща за висше образование. Тук обаче искат да постигнат високи стандарти за развитие във всички сфери на образованието. Задължително за всички е 9-годишното обучение.

✰ ✰ ✰
3

Сингапур

Сингапур е друг лидер по среден IQ на населението си. Тук се обръща специално внимание както на обема и качеството на обучението, така и на самите ученици и студенти, които учат и получават удостоверения. Сингапур е не само една от най-богатите страни, но и една от най-образованите. И именно образованието играе ключова роля за успеха на страната.

Показателно е, че страната не жали пари за качеството на образованието. Всяка година в тази област се инвестират 12,1 милиарда долара, така че нивото на грамотност тук е повече от 96%.

✰ ✰ ✰
2

Южна Кореа

Ще бъдете много изненадани от факта, че преди десет години малко хора по света говореха за образователната система на тази страна. Но Южна Корея се развива бързо и още миналата година се класира на първо място в подобен списък. Страната води по брой хора с висше образование. И това не е само защото ученето е популярно.

Образованието е основен жизнен принцип на населението. Тази страна е далеч пред останалата част от света по отношение на технологичното развитие, което се постига благодарение на образователната система и правителствените реформи. Годишният бюджет за образование в тази страна е 11,3 милиарда долара, така че нивото на грамотност тук е 99,9%.

✰ ✰ ✰
1

Най-известната страна в света по отношение на своето ниво на технологии заема първо място в този списък благодарение на реформите в образователната система. Те успяха напълно да променят модела на образование и да създадат ефективна система за контрол в тази област. След пълния колапс на икономиката на тази страна образованието се превърна в единствен източник на развитие за Япония. Тази страна има много дълга история на образованието, чиито традиции са запазени и до днес. Нивото на грамотност на населението също е 99,9%, въпреки че само основното образование е задължително.

✰ ✰ ✰

Заключение

Това беше статия за страните с най-добрите образователни системи в света.

Грамотността е ключово умение и ключова мярка за образованието на населението. През 1820 г. само 12% от хората по света са можели да четат и пишат. Днес само 17% от населението на света остава неграмотно. Степента на грамотност в света се покачва.

Въпреки значителното разширяване и постоянното свиване, пред човечеството стоят сериозни задачи. В най-бедните страни в света достъпът до основно образование е такъв, че голяма част от населението остава неграмотно. Това ограничава развитието на цялото общество. Например в Нигер степента на грамотност на младежта (15-24 години) е 36,5%.

В провинция Западен Екватор на Южен Судан стартира национална кампания „Назад към ученето“, насочена към 400 000 деца. 2015 г., Ямбио, Южен Судан. Снимка: UN/JC McIlwaine

Равнището на грамотност в световен мащаб нараства

Най-ранните форми на писменост са възникнали преди пет до пет и половина хиляди години, но грамотността в продължение на векове остава част от елита - технологията за упражняване на власт. Едва през Средновековието, заедно с развитието на печата, нивото на грамотност на хората от западния свят започва да се променя. Всъщност амбициите за универсална грамотност на Просвещението успяха да се доближат до реалността през 19-ти и 20-ти век в ранните индустриални страни, отбелязва OurWorldInData.

: До 2030 г. да се гарантира, че всички млади хора и значителна част от възрастното население, мъже и жени, могат да четат, пишат и смятат.

Оценка на световната грамотност 1800–2014

(процент грамотни и неграмотни хора в света)

Степента на грамотност непрекъснато нараства до началото на ХХ век. Едва в средата на 20-ти век, когато разширяването на основното образование се превърна в световен приоритет, темпът на нарастване на нивото на грамотност се ускори.

Степен на грамотност на младите хора и възрастните хора

За да оцените напредъка в бъдеще, е удобно да разпределите оценките за грамотност по възрастови групи. Следващата карта, използваща данни на ЮНЕСКО, показва такива оценки за повечето страни в света. Те показват голяма разлика в нивата на грамотност на различните поколения (можете да видите нивото на грамотност за различните възрастови групи, като щракнете върху съответния бутон по-горе). Голямата разлика в нивата на грамотност на отделните поколения показва глобална тенденция в нарастването на грамотността на цялото население.

Какво се нарича грамотност?

Според резолюция на ЮНЕСКО от 1958 г. неграмотните са хора, които не могат да четат и пишат кратко, просто изявление за ежедневния си живот ( за постиженията в областта на образованието на отделните страни виж, 2016, стр. 230-233).



грешка:Съдържанието е защитено!!