Вкусът на градаНовини

Топ 5 коктейла за лятото

Слънце, море и ухание на безгрижие. Звукът на морския бриз гали сетивата, а времето сякаш е спряло. Но сякаш има нужда и от още нещо, за да бъде всичко още по-перфектно… Защо не коктейл? Неговото освежаващо присъствие ще покани усмивката на лицето ни за дълго време, а този момент няма да ни се иска да свърши никога. Лятото е времето, когато си даваме разрешение да мечтаем повече, да се смеем повече и да се слеем с крилете на емоциите, с които да полетим към един неоткрит свят. Този на слънчевото утро и лежерните следобеди, които с коктейл в ръка ще са повод за нова история!

Предпочитано питие ли са коктейлите?

Разхлаждащите питиета са силно предпочитани през лятото. Алкохолните аперитиви са сред най-поръчваните по кафенетата и нощните заведения, защото комбинацията от вкусови и тонизиращи качества е точно попадение в целта през горещините. Коктейлите с джин и с вода се определят като най-популярни, тъй като не са много силни, но в същото време оказват разпускащ и разхлаждащ ефект. Харесват се както от дамите, така и от мъжете, които обичат да се наслаждават на свободното си време по пълноценен начин.

Кои попадат в топ 5 за лято 2023?

Коктейлите винаги са били и ще продължават да бъдат на мода, споделят от Sid Shop. Приготвят се лесно, пивки са и са особено подходящи за консумация през лятото, когато градусите на термометрите са високи. В топ 5 на най-предпочитаните миксове за 2023 г. попадат следните питиета:

  • Маргарита – култово питие, на чийто залез никога няма да станем свидетели. Популярността му е непреходна, а това се дължи на запленяващата бленда от вкусови и ароматни качества. Приготвянето на Маргарита е лесно и не изисква специални умения в направата на аперитиви – необходими са текила, зелен лимон и сок от портокал. Добавя се и малко лед, а по ръба на чашата може да се сложи и малко сол. Следващата стъпка е просто да се насладите на тази уникална напитка;
  • Аперол Шприц – оранжево изкушение с италиански произход, което едва ли ще остави сетивата ви безучастни към комбинацията от аперол и просеко. Комбинацията от тези две питиета се определя като мелодичен валс, завихрящ положителна енергия, която ще ви приюти в своята уханна прегръдка. Към сместа е препоръчително да се добави и сода с цел постигането на шприц ефект. Парченцата портокал и ледът са по избор, но е добре да ги има, за да са визията и вкусът на коктейла още по-разтърсващи;
  • Мохито – почитателите на диско преживяванията и незабравимите приятелски събирания по летните барове ще вдигнат и двете си ръце в полза на този коктейл. Освежаващ, леко тръпчив и изключително вкусен, той е задължителен за летните  месеци, когато имаме нужда от прохлада и удоволствие за небцето. Мохитото се приготвя от ментови листа и бял ром, който придава аромат на питието. Ментата се стрива с кафява захар, а за финал се добавя лайм и сода. Кубинската напитка може да се направи и с ментов ликьор за още по-плътна бленда;
  • Лонг Айлънд – при този коктейл имаме сложна симбиоза от съставки, чието приготвяне изобщо не е трудно. За приготвянето му са нужни текила, джин, бял ром и ликьор. И сами можете да се досетите, че тук става дума за по-тежко питие, което подхожда на хора с експресивен натурел, които не са склонни да правят компромиси с вкусовете. Захарният сироп и лимоновият сок са също сред компонентите на обожавания от мнозина Лонг Айлънд, който на финала се разбива и залива с кола. Добавя се лимон за финален щрих и воала – всичко е вече готово;
  • Куба Либре – съчетанието от бял ром, кола и сок от лайм са “главните участници” в това пиршество за небцето, наречено Куба Либре. За да се направи, е нужно да се използва голяма чаша, в която се сипва сокът от лайм и ромът, а след това добавя и колата с лед. Времето за приготвяне е около 5 минути, което е супер улеснение в условия на горещина и лежерно настроение.

Няма неподходящо време да се поглезим с хубав коктейл, с който да затвърдим доброто си настроение. С него ще се освежим през лятото, ще разпуснем и ще се насладим на слънчевото време, което всеки обича.

Как да си направим в домашни условия?

Алкохолните коктейли са лесни за приготвяне. За целта е нужно да имаме два или три вида алкохол (според питието), които да добавим в подходяща чаша последователно. Добре е да имаме под ръка лимон или лайм, които да използваме за украса и за подчертаване на вкусовите качества. Повечето миксове се консумират във високи чаши с тънка основа, но и водна би свършила чудесна работа. Ледът е също съставен елемент, без който няма да се получи хубаво питие. Не забравяйте да се сдобиете и с шейкър, в който да разбъркате съставките.

Защо е важно да купуваме качествен алкохол?

Качественият алкохол е безопасен за нашето здраве, но все пак е добре да го консумираме с мярка. Когато го избираме, е желателно да се доверяваме на проверени търговци, за които сме сигурни, че не предлагат ментета. Така рискът от натравяне отпада, а ние ще се насладим на чудесни вкусови и ароматни качества. Защо не под формата на коктейл?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина